Utförsåkning i vinter OS

Olympiska vinterspelen 2014 bjöd på en en mängd häftiga prestationer av deltagare från de 88 nationer som deltog i spelen. Det var första gången som Ryssland höll i ett vinter-OS och staden som fick äran att vara värd åt den klassiska tävlingen var Sotji som ligger ut med svarta havets kust. Det byggdes en olympisk park för ändamålet och tävlingarna hölls dels där och dels i Krasnaja Poljana som ligger en bit in i landet sett från vårt perspektiv, men inte långt från Sotji. Utöver idrottsliga prestationer flöt även en del stora skandaler upp till ytan.

Ryssland stod för grova övertramp

Den absolut största skandalen stod dock värdnationens vintersportsutövare för. Hela 15 medaljörer som representerade Ryssland i spelen blev senare diskade under kontroversiella former i efterdyningarna till spelen. 1024px-GoncharKovalchuk2010WinterOlympicsDet handlade om systematiskt dopade ryska skidåkare som alla lämnade positiva dopningstester. Men de största övergreppen i den här frågan stod det ryska förbundet för, som tillsammans med de ryska läkarna skapade ett hål i väggen för att ha möjlighet att byta ut över 100 av deras aktivas urinprov. Historien uppdagades med hjälp av en nyckelfigur i historien, Grigorij Rodtjenkov, som vid tidpunkten var chef för antidopningsbyrån i Moskva. Han uppgav att ett invecklat system för att byta ut ryska medaljörers urinprov hade satts i system och fungerade utan incidenter. Enligt den förre ryske chefen fick han långt innan spelen en uppmaning om att just alla ryska medaljörers prover skulle bytas av den ryska staten. Historien uppdagades efter att en bild på hålet i väggen bland annat publicerats i “The New York Times”.

De alternativa spelen bjuder på häpnadsväckande uppvisningar

I samband med att vinter-OS avgjordes hölls även de Paralympiska vinterspelen i Sotji i Ryssland. Funktionsnedsatta deltagare från 45 länder gjorde upp i grenar som kälkhockey, rullstolscurling och para-snowboard. Ryssland och Tyskland skördade flest medaljer när alla grenar var avgjorda och fler följde de Paralympiska vinterspelen 2014 på Tv än någonsin förut. Det ökade intresse för dessa alternativa spel är tveklöst. Med en folklig glädje och stolta utövare som bevisar att allt är möjligt är det svårt att inte bli inspirerad av de idrottsmän och kvinnor som tänjer på gränserna för vad vi tror är möjligt. Nästa Paralympiska vinterspel hålls 2018 i Sydkorea. För att få ställa upp i spelen krävs det att man har en funktionsnedsättning inom minst en av tre olika kategorier, rörelsenedsättning, utvecklingsstörning eller synnedsättning. Flera deltagare har dock nedsättningar inom flera av dessa och det är imponerande att se dessa utövare tävla i grenar som alpin skidåkning.