Störtlopp

Störtlopp är en av de grenar inom alpin skidsport som kommer upp i högst hastighet. Faktum är att störtlopp är den gren med näst högst hastighet inom sporten – bara åkare inom speedskiing kommer upp i högre hastighet. Störtloppsåkare kan komma upp i hastigheter på 130 kilometer i timmen, och under ideala förhållanden på vissa banor (till exempel Lauberhornrennen i Wengen i Schweiz och Hahnenkammrennen i Kitzbühel i Österrike) hela 150 kilometer i timmen. Det nuvarande fartrekordet håller fransmannen Johan Clarey, som vid tävlingar i Wengen i januari 2013 åkte med en uppmätt hastighet av 161,9 kilometer i timmen. Denna fart medför naturligtvis stora risker, och ett fall i störtlopp kan leda till (och har lett till) döden.800px-Andrej_Šporn_at_the_2010_Winter_Olympic_downhill

Under en tävling i störtlopp åker varje deltagare bara ett lopp. Förberedelserna inför loppet är omfattande, då man flera gånger innan loppet (under flera dagar) inspekterar banan och diskuterar olika strategier med tränare och lagkamrater. Planeringen går ut på att man vill hitta den bästa linjen genom banan för att undvika att svänga så mycket som möjligt. Genom att åka i en så rak linje som möjligt ökar man naturligtvis farten, vilket är målet i störtlopp. Under loppet försöker åkaren även hålla sig så mycket som möjligt i den så kallade äggställningen, en hopkrupen, hukande ställning som minimerar luftmotståndet. Allt detta gör att åkarna kan vinna hundradels sekunder vid målgången, och det är så små marginaler som kan leda till vinst eller förlust.

Störtloppsbanorna börjar högt uppe på berget, och trots de höga hastigheterna är det inte bara en rak bana nerför. Loppen innehåller ofta några mer eller mindre svåra svängar, liksom hopp och flacka glidpartier. Under loppet ska åkaren ta sig genom röda portar. På världselittävlingar är fallhöjden för män 800-1100 meter och för kvinnor 500-800 meter.

Ett av de bästa sätten att återhämta sig efter ett träningspass eller en tävling i backen är ett varmt bad, som både tinar upp fingrar och tår och hjälper musklerna att slappna av. På Swedmart.se hittar du ett stort utbud av badkar, så att du kan ta hand om dig själv efter en dag i backen, oavsett om du tränar professionellt eller bara för att det är roligt.