Storslalom

Du har säkert sett en skidtävling på tv som ser ut som slalom men med längre avstånd mellan portarna och portflaggor som liknar dem i störtlopp och super-G. Men åkarna har inte samma hastighet som i fartgrenarna. Tävlingsgrenen du har sett är storslalom och är en av de sex grenar som ingår i den alpina världscupen. Man skulle kunna säga att storslalom är ett mellanting mellan slalom och super-G. Grenen räknas tillsammans med slalom som en teknikgren men tempot är betydligt högre och avståndet mellan portarna är längre än i en slalombana. Samtidigt är farten betydligt lägre än i super-G.

Framgångsrika svenska åkare

Sverige är en nation som har haft många och stora framgångar i storslalom. Ingmar Stenmark var, med sitt mjuka och följsamma åksätt, stilbildande och har både guld, silver och bronsmedaljer från OS och VM, i disciplinen. Detsamma gäller för Anja Pärson och Pernilla Wiberg. När Anja Pärson slutade tävla 2012 var det många anhängare av alpin skidåkning som undrade vem som skulle fylla tomrummet efter henne. Tre åkare som har visat att de vill göra det är Maria Pietilä Holmner, Sara Hector och Frida Hansdotter. Eftersom det är VM redan 2017 är pressen hög på Guldhoppet Hansdotter som vann världscupen i slalom tidigare i år, att göra ett bra VM-resultat.

Mästerskapssäsong med VM i St Moritz 2017

Frida Hansdotter har vid ett flertal tillfällen uppgett att hon vill satsa på och utvecklas inom storslalom. Grenen kräver mycket av åkarna, både sett till teknik och fysik, varför det kan vara svårt att hinna med tillräckligt mycket storslalomträning i det pressade tävlingsschemat. En något mildare variant av storslalom är parallellstorslalom, som ofta körs som stadstävlingar i lite mindre backar, där åkarna tävlar samtidigt mot varandra i två likadant stakade banor. Åkarna slås ut en efter en i olika heat, tills de tre pallplatserna är fördelade. Denna typ av storslalom är ofta mycket uppskattad av publiken eftersom det är en lättöverskådlig, snabb och spännande tävlingsform. Förhoppningsvis får vi se mer av Frida Hansdotter i både storslalom och parallellstorslalom.