Olympiska vinterspelen 2018

De olympiska vinterspelen 2018 kommer att arrangeras i sydkoreanska Pyeongchang mellan den 9:e och 25:e februari. De kommer att vara den 23:e gången som vinterspelen genomförs. Det är andra gången som olympiska spel ordnas i Sydkorea – första gången var 1988, då sommar-OS hölls i Seoul. Som vanligt förväntas evenemanget locka stor publik. I Sverige är det TV3 och Viasat som äger rättigheterna att visa OS. I Finland finns det en lag som säger att alla stora idrottsevenemang måste visas i statlig tv. Finska public service-bolaget Yle kommer att sända vinter-OS 2018.

Tredje gången gillt

Pyeonchang hade ansökt om att få arrangera vinter-OS 2010 och 2014 men båda gångerna slutade staden tvåa i ansökningsprocessen. Befolkningen i Pyeongchang var dock entusiastisk och ville att staden skulle fortsätta ansöka. Under åren hade Pyeongchang byggt ett flertal nya anläggningar och skidspår nära staden, vilket gynnade ansökan. Temat för stadens bud var “nya horisonter”. De marknadsförde sig som ett kompakt OS, med utmärkta transportförbindelser, där alla tävlingar arrangeras i närheten av varandra. Med den tredje ansökan lyckades äntligen projektet. På en kongress i Durban 2011 bestämde Internationella olympiska kommittén att Pyeongchang skulle få arrangera OS 2018. I omröstningen vann den sydkoreanska staden klart över tyska München och franska Annecy. Vinter-OS i Pyeongchang kommer att innehålla klassiska vintersporter som skidåkning och skridskoåkning men förstås även nyare sporter som skeleton och snowboard. Om du funderar på att köpa snowboard eller annan utrustning kan det löna sig att titta närmare på fakturaköp.Olympiska vinterspelen 2018 2

I media brukar det ofta rapporteras om OS-städer som inte hinner bli klara med förberedelserna i tid. Pyeongchang är dock en väldigt väl förberedd värdstad. Eftersom staden har ansökt om så många OS har de kunnat bygga anläggningar och infrastruktur i många år. Tävlingarna kommer att delas in i två zoner: en bergszon och en kustzon. I bergszonen hålls skidåkningen och kälksporterna. Kustzonen kommer att vara värd för alla sporter på is. Den alpina skidåkningen och snowboarden har sina egna, enskilda anläggningar. Hösten 2014 bestämdes det att den vita tigern Soohorang kommer att vara maskot för tävlingarna och hans vän björnen Bandabi blir maskot för de paralympiska vinterspelen. Den vita tigern har en lång historia i koreansk mytologi och kultur. Enligt arrangörerna symboliserar Soohorang och Bandabi positiva känslor, såsom glädje, passion och kärlek. Spelens officiella logga representerar den koreanska filosofin om himmel, jord och mänsklighet. följ med under vinter-OS och njut av vintersport av världsklass!