Klä dig rätt i skidbacken

För att riktigt kunna njuta av en dag i skidbacken gäller det att klä sig efter väder. Det är minst lika viktigt att inte klä sig för varmt som för kallt. Om du svettas mycket är det lätt att bli kall efteråt. Det är smart att satsa på skalplagg som håller blåst och väta borta men samtidigt andas. Sedan går det att fylla på under med ett eller flera lager beroende på temperatur och hur mycket man kommer att röra på sig under dagen. Sedan är ju designen också någonting att titta på. Det är roligt att synas med skarpa färger mot den vita snön.

Funktionsplagg i skidbacken

Det finns en mängd material speciellt framtagna för skidåkning och andra vintersporter. Att ha bomull intill kroppen har vi hört många gånger är fel. Men vad ska man välja? Det bästa är material som andas och transporterar bort fukten. Annars är risken att vi börjar frysa när svetten ligger kvar som en kall hinna mot kroppen. Ett bra alternativ är ull. Ull värmer även när det är fuktigt till skillnad från bomull. Att ull kliar när vi har det direkt mot kroppen gäller inte för moderna ull-underställ. Materialen blir mer och mer utvecklade och det kommer hela tiden nya smarta material, nu även med sensorer för att ytterligare öka komforten. Är sensorplagg framtiden för funktionkläder?

Snygga och bra skidkläder

Lager på lager är en bra grund att utgå ifrån. Med många lager går det lätt att anpassa kläderna efter temperaturen. När du stannar och fikar eller står ute och väntar någonstans kan du ta på en extra tröja som du sedan tar av igen när du ska börja röra på dig. Om du svettas mycket kommer du även att frysa mycket så snart svetten har kylts av. Vatten leder värme 25 gånger bättre än luft, det betyder att fukten kommer att transportera bort din kroppsvärme snabbt om du låter den stanna mot huden. Att inte svettas och att transportera bort den eventuella svetten är viktigt för att inte frysa.