Kända svenska utförsåkare

Sport överlag är alltid något som intresserat många supportrar och entusiaster under åren och skidåkning är ett område som Sverige alltid lyckats vara bra på. Utförsåkning är den del av skidåkningen som lockat flest tittare då det är en väldigt publikvänlig sport. Här i Sverige har det funnits stora namn inom utförsåkningen sedan 1970-talet med Ingemar Stenmark och sedan 2000-talet har det varit Anja Pärson som stått i rampljuset. För stora sportprofiler som dessa krävs nästan konstant träning, men ändå har bland annat Anja Pärsons flickvän stått vid hennes sida de avslutande åren av hennes karriär utan problem.

2000-talets åkare och framåt

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2000-talets utförsåkning här i Sverige har i främsta hand handlat om Anja Pärson även om där självklart funnits andra åkare. Under sina 14 år som aktiv utförsåkare har Anja lyckats vinna 1 OS-guld, 1 OS-silver och hela fyra OS-brons, en bragd som får henne att stå ut från de flesta andra deltagarna vid både sommar- och vinter-OS. Hon har även lyckats samla på sig hela 7 VM-guld, 2 VM-silver och 4 VM-brons. Utöver detta har hon tagit 42 stycken världscupsegrar vilket är näst flest i Sverige. Utförsåkning sker vid höga hastigheter som kan leda till diverse skador, tur är det därför att naprapat Stockholm kan hjälpa till med skadorna. Men någon som helt klarat sig utan skador i karriären är André Myhrer som tillhör de stora namnen i Sverige och som har ett OS-brons att skryta om samt ett flertal topplaceringar i världscupen. Vad framtiden håller för våra utförsåkare är väldigt spännande.

Utförsåkare från 90-talet och tidigare

Sveriges storhetstid när man ser till utförsåkningen brukar oftast betraktas vara 1970-talet med Ingemar Stenmark i spetsen. Ingemar Stenmark lyckades vinna 2 OS-guld och 1 OS-brons, samt 3 VM-guld och 1 VM-silver under sin karriär. Men det är främst hans svenska rekord på hela 82 världscupsegrar som får honom att stå ut som en av de främsta skidåkarna någonsin i Sverige. Hans karriär varade från 1973 till 1989 och är därmed en profil som spunnit över flera generationer. Även om 70- och 80-talet var tiden som Ingemar var i ropet mest, har han de senaste åren blivit en känd Tv-profil och det blev en nyhet att Ingemar Stenmark har gift sig nyligen. En annan utförsåkare som som tog över efter Stenmark var Pernilla Wiberg som under 1990 till 2002 lyckas vinna 2 OS-guld, 1 OS-silver, samt 4 VM-guld, 1 VM-silver och 1 VM-brons. Både Stenmark och Wiberg har sedan dess gjort mycket för sporten vid sidan om.