Backhoppning

Backhoppning är en av de äldsta vinteridrotterna och det har tävlats i sporten sedan 1862 då den första tävlingen hölls i norska Trysil. Trots att det är en klassisk skandinavisk vintersport med kända svenska namn kanske du inte riktigt har koll på hur tävlingen egentligen avgörs? Visste du att man inte bara behöver hoppa långt utan att poäng också ges för stil vid både uthopp och landning? Backhoppare är inte de mest välbetalda vinteridrottarna i branschen men utövarna drivs snarare av passion än karriärsmöjligheter. Svenske Jan Boklöv tillhör ett av de kändaste namnen, inte på grund av internationella framgångar utan på grund av sin revolutionerande stil.

iStock_000029605676_SmallTävlingar i backhoppning

När vinter-OS drar igång var fjärde år är vi många som bänkar oss framför tv:n för att ta del av de största vintersporterna på elitnivå. Att slappna av i ett bekvämt badkar samtidigt som skidåkare, skridskoåkare och hockeyspelare fryser i kylan kan vara ett av de mest fördelaktiga sätten att njuta av vintersporter. Backhoppning har varit en del av OS sedan starten i Chamonix 1924 och var länge en könsmixad sport. I dag tävlar kvinnor och män separat, men det var först i Sotji-OS 2014 som backhoppning för kvinnor faktiskt fick plats i de olympiska spelen. Det finns också en årlig världscup i backhoppning som består av en serie tävlingar runt om i världen. Några lokala ligor för backhoppning finns inte i något land, utan det är främst nationella och internationella mästerskap som ger backhopparna chans att tävla. 1936 var österrikaren Sepp Bradl förste person att hoppa över hundra meter och 1996 hoppade finländaren Toni Nieminen över 200 meter.

Regler och stilar

Backhoppning handlar inte bara om hur långt du hoppar utan även om att du gör det enligt en viss stil. Stilpoängen ges i tre delar och på en skala från 0 till 20. Det som bedöms är hur stadigt hopparen svävar och håller sina skidor, hur landningen utförs – helst ska backhopparen landa i en stilig telemarkslandning, samt att färden bedöms mot bromsplan efter landningen. Det handlar om att vara stabil och inte vingla, varken i luftfärden eller efter landningen. I det svenska skidförbundet var Jan Boklöv vår mest kända backhoppare mot slutet av 1980-talet. Han vann den totala världscupen säsongen 88/89, men han är mer känd för sin speciella teknik. V-stilen som i dag är standard inom backhoppning var Boklövs stilmarkör och kritiserades hårt i början. Efter att fler och fler hoppare nappade på idén och insåg att man faktiskt flyger lite längre i luften blev V-stilen snabbt populär världen över.