Anja Pärson – en svensk gigant

 

Anja Pärson hör till en av de största svenska idrottarna genom tiderna. Hennes meriter i utförsbacken talar för sig själva och visar att hon har varit mer framgångsrik än många av hennes kollegor på både herr- och damsidan. Under sin karriär såg hon till att bli något av en nationalhjälte tack vare hennes förmåga att alltid prestera i de avgörande ögonblicken. Dessutom såg hennes vägvinnande personlighet till att svenska folket tog henne till sina hjärtan. Även om hennes aktiva karriär som slalom- och störtloppsåkare nu är över fortsätter hennes framgångar att leva vidare i form av stora sportögonblick som få svenskar kommer att glömma.

675px-anja_parson_semmering_2008Idrottssagan om Anja Pärson tar sin början i en västerbottnisk by vid namn Tärnaby. Vid en första anblick kan det te sig som en oansenlig plats med endast omkring 500 invånare och ett osedvanligt kargt klimat, men det var just det – den tighta gemenskapen och tillgången till åkbara skidbackar – som skulle bli Pärsons framgångsrecept. Tärnaby är nämligen orten som även slalomlegendaren Ingemar Stenmark kommer ifrån, vilket gav Pärson ett mentorskap i världsklass redan tidigt i karriären. Tack vare möjligheten att ständigt ge sig ut i backarna och träna kunde Anja Pärson finslipa sina kunskaper för att vara fullständigt förberedd när hon började tävlandet på elitnivå.

När det väl skedde – 1998 – dröjde det inte länge innan den alpina världen fick upp ögonen för supertalangen från den där mytomspunna orten långt uppe i norr. I hennes andra världscuptävling någonsin stod hon högst upp på prispallen när allt var över och visade att hon skulle bli att räkna med i de stora sammanhangen framöver. När hennes karriär summerades 2012 kunde hon titta tillbaka på inte mindre än 13 VM-medaljer, 6 OS-medaljer och otroliga 42 världscupsegrar. Dessutom lyckades hon med bedriften att vinna två Bragdguld i rad – 2006 och 2007.

Hennes plats i det offentliga livet försvann inte bara för att hon la skidorna på hyllan. Efter den aktiva alpina karriären har Anja Pärson bland annat testat på att medverka i matlagningsprogram. Hon har också uttryckt en önskan om att få arbeta som designer en dag och designa allt från en skinnjacka herr till läckra jackor för dam.