Alpin skidsport

Alpin skidsport 11

Redan 1861 hölls de första alpina skidtävlingarna i Kiandra, i New South Wales.

I Sverige introducerades sporten 1934. Det var de båda gymnastikdirektörerna Sigge Bergman och Olle Rimfors som var ansvariga för den bedriften. De hade gjort en studieresa till österrikiska St. Anton am Arlberg och Hannes Schneiders berömda skidskola. Studiebesöket kom uppenbarligen att bli den tändande gnistan för den alpina sportens etablering i Sverige. Den som utövar alpin skidsport kallas kort och gott för “alpin skidåkare”. Svenskar är liksom medborgarna i grannländerna Norge och Finland till stor del intresserade av alpinsport. Vintertid kan man ju alltid arrangera en svensexa i Stockholm med alpint inslag för den inbitne skidåkaren som står inför ett bröllop.

 

Samlingsbeteckning
I begreppet alpin skidsport ingår allt från slalom, storslalom, parallellslalom, super-G, störtlopp och alpin kombination. Därmed är de discipliner som ingår i det alpina att kategorisera som utförsåkning. I tävlingssammanhang åker en åkare i taget genom en bana med portar utefter en utstakad bana. Den åkare som klockas med kortast åktid vinner. I slalom och storslalom tävlas i två åk, det är den sammanlagda tiden som räknas.

 

Alpina tävlingar
Till de större alpina tävlingarna där alpin skidsport ingår hör de Olympiska vinterspelen. Ett världsmästerskap anordnas dessutom vartannat år. Varje säsong olika cuper där flera tävlingar på olika orter ingår. Mest känd är Världscupen, som bevakas intensivt av media, där tävlingarna flyttas runt i Europa och Nordamerika.Alpin skidsport 2

 

Specialdisciplin
Parallellslalom är en kategori för sig. Parallellslalom är en utslagstävling. Här tävlas åkare mot åkare i ett heat. Vinnare går vidare till nästa omgång för att möta en annan heatvinnare till dess att en vinnare är korad och andra och tredje platspristagare också är fastställda. Parallellslalom ingår inte i de Olympiska vinterspelen.

 

Kända skidorter
I Sverige tillhör Sälen, Vemdalen och Åre de mest kända skidorterna där Åre gjort sig känt för sina pistar i världsklass. Internationellt sett hör St Anton, Kitzbühel och Sölden i Österrike, Val-d’Isère, Chamonix och Val Thorens i Frankrike, Sestriere i Italien, Sankt Moritz i Schweiz och Aspen i Colorado, USA till de mest kända skidorterna.